Monday, July 13, 2009

Urechile rugbystilor

Urechea în formă de “conopidă”

Urechea “conopidă” este frecvent întalnită în rugby. Această denumire vine de la faptul că urechile sunt deformate prin traumatisme repetate şi ajung să aiba aspect de conopidă.
În rugby sunt prezente la înaintaşi (gramadă ). Mecanismele sunt :
- la linia I (pilieri, taloneuri)- apar hematoamele lobului auricular prin lovirea şi frecarea de capetele şi umerii liniei I din gramada adversă la al patrulea (ultimul) timp de legare (engage)
- la liniile II si III , mecanismul este cel de frecare de şorturile liniei I , respectiv liniei a II-a. În acest caz, urechile culisează pe şorturi la prinderea în gramadă.

Prin aceste mecanisme se produce o acumulare de sânge între cartilaj şi piele. Dacă nu sunt luate masurile corespunzatoare, aceste hematoame pot duce la leziuni inflamatorii ale cartilajelor (condrite). Astfel, cartilajul care formează lobul urechii este distrus în mod progresiv şi urechea se deformează puţin câte puţin, luând aspectul tipic de conopidă.

Prevenirea apariţiei acestei degenerări a cartilajului auricular:
- purtarea de cască de protecţie sau prinderea urechilor cu ajutorul unor benzi elastice de jur împrejurul capului.
- puncţionarea rapidă a hematomului, pentru a evita distrugerea cartilajului şi deformarea urechii.

Deformarea deşi inestetică este considerată ca un semn de recunoaştere distinctiv pentru înaintasi. Acest lucru însă nu ne împiedică să prevenim această distugere de cartilaj.

1 comment: