Saturday, May 30, 2009

Vitamine si minerale pentru sport

Trebuie facuta foarte clar distinctia intre vitamine si minerale pentru ca foarta multa lume le confunda si nici nu cunosc exact rolul lor pentru organism, mai ales in cazul celor care practica un sport regulat( sala de fitness, aerobic, tenis etc). Efortul intervine ca factor suplimentar si de accea se recomanda o suplimentare care trebuie sa compenseze pierderile prin urina si transpiratie si sa imbunatateasca statusul mineral al organismului.Suplimentarea se face prin dieta, solutii de rehidratare si preparate medicamentoase de tipul polimineralizantelor.

Intrebarea care se pune este: daca ajuta intr-un fel suplimentarea cu vitamine si minerale atunci cand facem sport in mod regulat? Raspunsul este clar da, insa cateva explicatii pentru a vedea in ce masura si in ce fel sunt necesare.
Astfel:
Vitaminele: in cadrul efortului fizic ele sunt cele care sustin efortul, care exercita sau potenteaza reactii eliberatoare de energie necesare efortului sportiv.
Prin urmare se vor administra inaintea efortului fizic cu aproximativ o ora, cel mai bine este sa fie complexe vitaminice. Administratia izolata apartine in mare masura indicatiilor strict medicale.Se adminstreaza insa si dupa efort impreuna cu un complex de minerale. Complexele vitaminice trebuie sa contina: Vitamina A, D, E, K, toate B-urile si vitamina C.
Mineralele: scopul administrarii lor dupa exercitiul fizic este consumul lor exagerat si saracirea depozitelor de minerale care se elimina prin lichidul sudoral in timpul efortului. Elementele minerale al carui status este mai frecvent dereglat in organismul uman sunt calciul (care se poate pierde in cantitati foarte mari in sezonul cald si duce la hiperexcitabilitate musculara), fierul, zincul si magneziul.
Suplimentele cu minerale trebuie a contina toate aceste minerale la care de cele mai multe ori se adauga bicarbonatul de sodiu si fosfatii pentru imbunatairea performantei si trebuie administrate dupa efortul fizic.
Numeroase produse comerciale asociaza vitaminele cu minerale, diverse oligoelemente sau alti factori. Sunt indicate si aceste produse inainte si dupa efort cate un comprimat.

Dr.Laura Margareta Bara
Medic medicina sportiva

2 comments:

  1. Doamna Doctor, informatiile venite de la Dvs sunt extrem de pretioase. Eu sunt sportiv de performanta si ma ajuta foarte mult articolele de pe acest site.

    ReplyDelete
  2. Laura, sunt extrem de importante informatiile furnizate. Doar o observatie daca nu te superi - spatiaza un pic mai mult, vino si cu intertitluri, folosesti mai mult majuscule, bolduri, aldine etc.

    ReplyDelete