Friday, April 16, 2010

Tehnica respiratorie Buteyko pentru astm bronsic

Este o tehnica descoperita de catre Konstantin Pavlovici Buteyko, medic intr-un spital din Moscova care in 1956 a facut pentru prima data legatura dintre hiperventilatie si cefalee.
Teoria lui Buteyko porneste de la premisa ca respiratia astmaticilor este de obicei mai adanca si mai accelerata decat in mod normal,deci se hiperventileaza si astfel se produce hipocapnie . Conform efectului Bohr prin care unul din rolurile vitale ale dioxidului de carbon consta in eliberarea oxigenului in celulele tesuturilor, atunci cand nivelul de dioxid de carbon este scazut, hemoglobina retine mai mult oxigen, prin urmare cantitatea de oxigen eliberata in tesuturi este considerabil mai mica. Nivelul scazut de dioxid de carbon provoaca numeroase alte reactii cum ar fi:
- contractia musculaturii netede a organismului( bronhoconstrictia)
- se produce histamina in exces;
- - tahicardie
- excitabilitatea SNC
- alcaloza respiratorie
Buteyko sustine ca hiperventilatia nu este doar o consecinta a ingustarii cailor aeriene, ci chiar cauza care o provoaca.
Aceasta teorie este confirmata si de studii care au demonstrat ca astmaticii, chiar si cand nu prezentau simptomele corespunzatoare, respirau un volum de aer de 10-15 litri pe minut si nu 4-6 litri, cum ar fi normal.
Teoria lui Buteyko sustine ca ingustarea cailor aeriene ( bronhoconstrictia) este de fapt o metoda simpla, prin care corpul incearca sa evite pierderea unei cantitati prea mari de dioxid de carbon.
Principalul factor care stimuleaza respiratia este mentinerea nivelului de dioxid de carbon din sange, respiratia fiind ajustata astfel incat nivelul sa ramana constant.
El mai sustine si ca majoritatea persoanelor afectate de astm au tendinta de a elimina simptomele evitand situatiile declansatoare si urmand anumite tratamente. Sustine de asemenea si ca din moment ce insuficienta respiratorie este unul dintre simptomele principale ale astmului si orice anomalie in ritmul respirator normal este considerata a fi consecinta si nu cauza afectiunii, putini s-ar gandi ca totul porneste de fapt de la respiratia excesiva, mai ales ca societatea occidentala incurajeaza respiratia adanca, considerand-o a fi benefica pentru organism. Acesti factori indica faptul ca hiperventilatia nu este recunoscuta sau luata in considerare drept cauza, si cu atat mai putin analizata.

Studiile clinice efectuate
1) In 1981 la Moscova la Institutul Medical Sechenov . ã fost testata aceasta metoda si au fost scrise rapoarte de catre medicii K. Buteyko si V. Genina . Prima data aceasta metoda a fost denumita Metoda respiratiei cu volum echilibrat ( Balance volum Breathe- BVB) si a fost aprobata si testata la acest Institut medical intre 27 februarie 1981 si 21 mai 1981.
Metoda se bazează pe o scădere constienta a profunzimii respiratiei şi ã fost conceputa special pentru pacienţii care sufereau de astm bronşic. Studiul efectuat a implicat pacienţi care au suferit de atacuri de astm periodice (o dată pe zi sau mai mult) pe parcursul lunii precedente. Unii dintre pacienţi au avut chiar episoade severe de crize de astm. Scopul experimentului a fost de a demonstra relaţia dintre simptomele majore ale bolii (bronhospasm, tuse, blocaje ale nasului, etc) şi hiperventilaţie. Pacienţii au fost rugaţi să se supună testului de hiperventilaţie in trei etape (etape dezvoltate de profesorul Buteyko în 1968).
• Testul a fost efectuat în poziţia sezand: Pacienţii au fost rugaţi să folosească metoda de BVB. La 1 până la 5 minute de folosire a metodei simptomele de astm au scăzut sau au dispărut.
• In a doau etapa, pacienţii au fost rugaţi să facă exact opusul: sa respire adanc pentru 15 - 60 de secunde pentru a provoca simptome de astm.
• in a treia faza, pacienţii au fost rugaţi să se întoarcă la BVB, prevenind astfel debutul unui atac independent.
Au fost tratati pacienti cu varsta cuprin sa intre 3 si 15 ani, cu astm bronisc atopic, AB mixt si AB alergic. Patruzeci şi trei (83%) dintre pacienţi au arătat o îmbunătăţire considerabilă şi nouă (17%) au arătat anumite îmbunătăţiri. Nu au existat cazuri care sa nu prezinte nici o îmbunătăţire . Pacienţi cu astm bronşic (52) îmbunătăţit în primele patru zile: au putut respira liber prin nas iar tusea şi respiraţia şuierătoare au dispărut. . S-a observat si dinamica si functia bronhiilor- au fost cercetate simultan cu ajutorul testelor Tiffno si a scalei Rait ). Toţi pacienţii au arătat următoarele rezultate în primele 40 de zile dupa tratamentul BVB: Volumul expirator forţat (scala de măsurare ã lui Rait)) a crescut de la 36.7 – la 173.2 . Echilibrul acido-bazic sangvin s-a normalizat (acesta a devenit mai puţin bazic) [ hiperventilatia - alcaloza respiratorie], a crescut PaCO2 arterial de la 24.6 - la 36.3 mm Hg. Pacientii cu cazuri severe de astm si-au crescut capacitatea pulmonara cu 27 %, rezistenta alergica cu 33%.
Concluziile acestui studiu au fost:
metoda de BVB după cum a sugerat profesorul Buteyko ajută la scăderea numărul şi severitatea atacurilor de astm, precum şi doza de medicament.
• Ca rezultat al acestei terapii, indicatorii de echilibru acido-bazic şi ventilaţie pulmonară s-au imbunatatit.
• Metoda poate fi predata chiar si copiilor incepand de la 3 ani fie în spital sau în ambulator.
• Această metodă este suportat de către copii de orice varsta peste 3.
• Această metodă este cea mai eficientă în perioadele acute de astm bronşic la pacienţii foarte bolnavi.
2) Studiu clinic a tehnicii de respiratie Buteyko in astm , efectuata de pe o caseta video( fara interventia unui instructor personal) ( A clinical trial of the Buteyko breathing technique in asthma as taught by a video)– Opat AJ, Cohen MM, Bailey MJ, Abramson MJ – Departamentul de Epidemiologie si Medicina Preventiva, Scoala medicala Monash, Spitalul Parhan, Australia. Rezumat:
TCB - tehnica respiratorie Buteyko este promovata ca o terapie pentru astm, fara medicatia specifica acestuia. Ea se bazează pe premisa că prin hipoventilatie determina cresterea PaCO2 din sânge si astfel se poate trata astmul bronşic. Studiul a fost efectuat pentru a determina daca aceasta tehnica respiratorie efectuata de pe o caseta video, este un tratament eficace pentru astmul bronsic. 36 de subiecti adulti cu astm bronsic usor pana la moderat au fost randomizati pentru a primi video cu aceasta tehnica de efectuat acasa de doua ori pe zi timp de 4 saptamani, iar altii un video placebo. Inainte si dupa interventie au fost evaluate: astmul legat de calitatea vietii, fluxul expirator de varf ( PEF), simptomele si consumul de medicatie antiastmatica. Rezultatele au demonstrat o imbunatatire semnificativa ã calitatii vietii celor cu casete video cu tehnica Buteyko, comparativ cu placebo ( p=0,043) precum si o reducere semnificativa a utilizarii de bronhodilatator inhalator ( p= 0,008). Concluzia a fost ca exercitiile BBT pot fi eficiente in imbunatatirea calitatii vietii si reducerea aportului de medicatie inhalatorie bronhodilatatoare la pacienti cu AB. Acestea necesita insa investigatii suplimentare. PMID: 11059522 [PubMed - indexed for MEDLINE]
3) În 1994, Asociaţia Australiana a Fundatiei pentru Astm, a sponsorizat un studiu clinic pentru tehnica Buteyko la Spitalul Mater din Brisbane. Studiul a fost efectuat între decembrie 1994 - ianuarie 1995, de către profesorul Charles Mitchell şi doctor Simon Bowler. Rezultatele au fost prezentate la conferinta Societatii de Medicina Toracica de la Hobart martie 1995. Pentru a compara eficacitatea metodei Buteyko cu tratamentul astmului convenţional au fost recrutaţi 39 astmatici, în urma unei campanii publicitare. Toate persoanele fizice aveau o istorie de astm bronşic şi luau doze semnificative de medicamente pentru astm. Ei au fost aleatoriu împărţiti în două grupe, stratificati pe utilizarea zilnica a bronhodilatatoarelor. Grupul de control a fost instruit de către un fizioterapeut în tehnici convenţionale, inclusiv de relaxare, tuse şi tehnici de respiraţie abdominală. În grupul Buteyko a fost predata metoda Buteyko de către un medic cu experienţă Buteyko. In studiu, nici unul dintre grupuri nu stia din care grup face parte.
În timpul studiului astmaticilor li s-a cerut sa utilizeze medicatia bronhodilatoare numai pentru a depasi simptomele de astm, incercand sa reduca la minimum utilizarea acestora. Subiecţii au avut de asemenea obligaţia de a nu schimba aportul lor de medicatie cu steroizi pe parcursul celor 6 saptamani initiale de studiu. Utilizarea medicatiei, aparitia simptomelor si parametrii respiratori au fost notate pe niste carduri jurnal pentru fiecare pacient. La sfarsitul primelor 4 saptamani, la 6 saptamani si la 3 luni pacientii din ambele grupuri au trebuit sa raspunda intrebarilor unui chestionar privind calitatea vietii. Calitatea vietii a fost estimata dupa urmatorii parametri: impactul astmului asupra respiratiei, starea de spirit, activitatea sociala si preocuparea pentru viitor. Rezultatele au fost: o reducere in medie cu 71% a simptomelor, reducerea folosirii de medicatie de tip Ventolin cu 96% şi o reducere cu 49% în utilizarea steroizilor in grupul in care a fost predata metoda Buteyko. De asemenea, s-au observat imbunatatiri ale calitatii vietii cu modificarea in bine a starii de spirit, a crescut interactiunea sociala si preocuparile pentru viitor.
În decembrie 2003, Noua Zeelandă Medical Journal a publicat rezultatele acestui studiu clinic privind metoda Buteyko efectuat în Noua Zeelandă.. Rezultate similare primelor studii au fost găsite în Marea Britanie, Canada şi din nou în Australia.

Controverse

Buteyko s-a lovit constant de un dezinteres total din partea comunitatii medicale timp de 50 de ani, insa a ramas preocupat de respiratie si modul in care aceasta ne afecteaza sanatatea. El a inceput sa-si dezvolte teoria si in acelasi timp si tehnica respiratorie si a aratat importanta acesteia la pacientii cu astm, migrene, atacuri de panica, sforait si alergii.
Metoda a devenit extrem de populara in Australia, Noua Zeelanda dar si Europa , are cativa adepti nu foarte multi insa. Americanii sunt precauti in legatura cu rezultatele , iar aici sustinatorii metodei Buteyko sustin ca americanii fiind guvernati de „ban” au interese impreuna cu marile companii farmaceutice. Printre cei care au popularizat-o se numara si Jennifer Stark si sotul sau Russell Stark care au inceput pregatirea pentru a deveni instructori Buteyko in anul 1993 impreuna cu Alexander Stalmatski format in Rusia, si s-au perfectionat ulterior sub indrumarea a insusi fondatorului metodei, dr. Konstantin Pavlovich Buteyko. Sotii Stark au predat tehnicile si in testele experimentale clinice si studiile efectuate in Noua Zeelanda, Canada si Marea Britanie. In decembrie 2000 acestia au gazduit in Noua Zeelanda prima Conferinta Internationala Buteyko.
Jennifer Stark si Russell Stark sunt coautori ai lucrarii: “Sindromul bioxidului de carbon: aflati de ce schimbarea modalitatiii de a respira va poate imbunatati sanatatea”. Sunt membri fondatori ai Buteyko Institute of Breathing and Health (BIBH) - si predau cursuri pentru instruire in Australia dar si in alte tari. Pentru evitarea hiperventilatiei pacientii sunt invatati sa incetineasca respiratia si sunt invatati sa respire pe nas. Harold Nelson de la Centrul National Medical si de Cercetare din Denver, Colorado afirma” ca nu este gata sa subscrie ca tratarea respiratiei la pacientii cu astm, este separata de tratamentul de fond al astmului” De asemenea ,afirma ca tehnicile respiratorii nu sunt utile pentru pacientii cu astm si ca tratamentul medicamentos ramane de baza.
In articolul „Tulburari respiratorii declansate de anxietate pot coexista cu astmul bronsic” publicat de British Medical Journal arată că tulburările respiratorii declanşate de anxietate sunt adesea trecute cu vederea la pacienţii astmatici. Articolul a fost realizat de catre Mike Thomas, MD, de la Departamentul de Sănătate şi practici generale de Asistenţă Primară de la Universitatea din Leicester din Anglia. El a aratat ca din 219 adulti pe care i-a diagnosticat cu astm bronsic, 29% sufereau de disfunctii respiratorii si in acelasi timp ca acest tip de pacienti sunt de fapt cei care prezinta ameliorarea simptomatologiei prin metoda Buteyko ( care functioneaza pe principiul conform caruia astmul bronsic este cauzat de hiperventilatie ). Thomas afirma si ca pacientii astmatici au nevoie de tratament medicamentos si ca tehnicile respiratorii nu ajuta decat eventual la tratarea unor factori secundari asociati astmului BMJ. 2001;322:1075-1076,1098-1100 [ Abstract]
In articolul „Medicina alternativa si complementara pentru astm bronsic. \Exista noi dovezi?” Sandor Gyorik, Martin H.Brutche , postat in martie 2004 pe www.medscape.com, s-a concluzionat ca tehnica respiratorie Buteyko este poate singura tehnica complementara care isi gaseste locul cu beneficii reale. Printre tehnicile complementare analizate au fost: fitoterapie, acupunctura, homeopatie, terapie nutritionala, tehnica respiratorie pranayama (inspirata din yoga). Dintre tehnicile respiratorii analizate, pe langa metoda Buteyko, face parte si pranayama si tehnici de relaxare musculara. In acest articol, autorii vorbesc si despre un studiu recent, controlat randomizat efectuat de Cooper si colaboratorii care a investigat efectele tehnicilor Buteyko si pranayama pe 69 de pacienti cu astm bronsic mediu stabil. Dupa 3 luni nu s-a observat la cei care practicau pranayama nici o diferenta in valorile FEV, PD 20, exacerbarile astmului sau abilitatea de a reduce consumul de steroizi. Simptomele au fost semnificativ imbunatatite la cei din grupul Buteyko, de asemenea si reducerea consumului de bronhodilatator.
Asemanarile cu Kinetoterapia respiratorie ar fi: - In ambele se utilizeaza tehnica de dirijare a aerului la nivelul cailor respiratorii superioare( se incurajeaza inspiratia pe nas)
- Se invata pacientul respiratia abdomino-toracica inferioara, care realizeaza cea mai eficienta ventilatie pulmonara.
- In ambele se urmareste scaderea treptata a frecventei respiratorii cu 4-5 respiratii pt fiecare treapta.
- Tehnica Buteyko este insa in total dezacord cu inspirul profund, atat de incurajat de kinetoterapia respiratorie clasica.
Dr.Laura Margareta Bara

2 comments:

  1. Buna ziua,
    Se preda undeva in Romania aceasta tehnica? Am astm si ma intereseaza aceasta metoda de tratament, caci ideea a lua mereu medicamente nu-mi place deloc.
    Multumesc,
    Olguta

    ReplyDelete
  2. frumos articol. Am gasit ceva filmulete pe youtube. Ai putea sa le selectezi si sa le pui in ordine, cu anumite comentarii de specialitate?

    Eu am astm alergic, si citind carti despre viata astmaticilor, am inceput sa fac exercitii de respiratie - gen yoga de relaxate, inspiratie profunda, expirare profunda. La spirometrie, s-a vazut o imbunatatire a 2 indici: capacitatea respiratrie si inca unul... care nu stiu cum se numeste. Despre crize, nu ma pot pronunta, ca mi-am schimbat mult modul de viata si expunerea la alergeni. Dar per total, exercitiile fizice au imbunatatit enorm calitatea vietii mele.

    ReplyDelete