Monday, November 29, 2010

Comotia cardiaca in sport

Comotia cardiaca este cauza de moartea subita survenita in urma unei lovituri precordiale si apare frecvent in sport mai ales in sporturile de echipa la impacturi nu neaparat foarte intense. Cel mai adesea dupa un asemnea impact la nivelul toracelui cu un proiectil, victimele sunt cel mai adesea gasite in fibrilatie ventriculara. Sansele de supravietuire sunt extrem de mici dar s-au inregistrat cazuri de resuscitare de succes daca se realizeaza defibrilarea precoce.
Alti factori de care depinde aparitia mortii subite in urma unei astfel de lovituri sunt alaturi de locul impactului, viteza impactului si duritatea obiectului de impact. Astfel, in urma loviturii creste rapid presiunea in ventriculul stang cu activarea canalelor ionice prin cuplaj mecano-electric si genereaza curent prin canalele ionice mecano-sensibile, ceea ce duce la activare miocardica neuniforma si este cauza de depolarizare ventriculara prematura care declanseaza fibrilatia ventriculara in comotia cardiaca
Insa nu orice lovitura precordiala este generatoare de fibrilatie ventriculara si de moarte subita pe teren. Lovitura precordiala generatoare de fibrilatie ventriculara este aceea care atunci cand este produsa, se situeaza la nivelul ventriculului stang si pica exact in perioada de” excitabilitate” a revolutiei cardiace, adica imediat inainte de varful undei T. Sansele ca o lovitura de acest gen sa pice exact inainte de varful undei T sunt destul de mici. Aceasta actiune pe ciclul cardiac este asemanatoare cu cea a unui soc electric de aproximativ 20 jouli sub forma de curent electric continuu, curent care trebuie aplicat sincron cu unda R, tocmai pentru a nu ajunge pe unda T.( de exemplu defibrilatoarele).
Astfel, daca in momentul producerii loviturii aceasta cade exact in fereastra de 10-30 milisecunde inaintea varfului undei T din ciclul cardiac, apare instantaneu fibrilatia ventriculara care nu este precedata de contractii ventriculare premature, modificari ale segmentului ST sau bloc atrioventricular.
Daca impactul toracic apare in alta portiune a ciclului cardiac poate produce diverse efecte electrofiziologice cum ar fi: supradenivelare de segment ST, contractie ventriculara prematura, bloc de ramura stanga care insa niciodata nu se vor duce la aparitia fibrilatiei ventriculare.

Au fost documentate mai multe cazuri in baseball si s-a observat ca o minge de basebal mai moale decat cea standard reduce cu siguanta riscul de comotio cordis, iar ca protectiile pentru piept sunt ineficiente de cele mai multe ori. S-a observat o predispozitie mai mare la tineri din cauza peretelui toracic a acestora care este mai compliant la transmiterea energiei impactului asupra miocardului.
Mai mult de 180 de cazuri de comotio cordis au fost raportate pentru Registrul de Comotie Cardiaca S.U.A , cele mai multe victime fiind tineri sportivi de sex masculin ( varsta medie 14 ani).
Trebuie diferentiata comotia cardiaca de contuzia cardiaca in care morbiditatea si mortalitatea sunt rezultatul afectarii tesutului miocardic, cel mai adesea aparand in urma unui impact puternic care determina si leziuni ale structurilor de vecinatate: torace, coaste. Si contextul clinic este diferit: comotia cardiaca apare ca urmare a unui impact precordial cu proiectile de dimensiuni mici dar dense, utilizate in sporturi organizate cum ar fi: basebalul, hockey. Moartea subita apare instantaneu in comotia cardiaca si de fapt este un eveniment electric din care rezulta fibrilatie ventriculara, fara modificari de structura a inimii, pe cand contuzia cardiaca este un eveniment pur mecanic care determina leziuni ale miocardului.
Cele mai frecvente cazuri au fost raportate in cadrul unor evenimente sportive organizate, 58% in baseball si 16 % in hockey, cand sportivii au fost loviti precordial cu mingea de baseball sau pucul.
In Registrul de Comotie Cardiaca S.U.A, electrocardiograma efectuata imediat pe 82 de persoane care au suferit impact precordial a aratat ca din cele 33 cazuri
de fibrilatie ventriculara, 3 erau cu tahicardie ventriculara, 3 cu bradiaritmie, 2 cu ritm idioventricular si un caz cu bloc complet. Rata de supravietuire dupa defibrilare imediata postimpact a fost de 15 % din 180 de cazuri inregistrate in Registrul de Comotie Cardiaca. Resuscitarea cardiopulmonara s-a efectuat in 106 din cele 180 de cazuri, iar in 68 din cazuri cand resuscitarea a avut loc in primele 3 minute de la incident, 17 au supravietuit( 25%). In cazul in care resuscitarea s-a efectuat dupa 3 minute de la producerea evenimentului, doar unul din 38 de cazuri a supravietuit ( 3%).
In concluzie comotio cordis, este una din cauzele de moarte subita pe teren , mai ales la sportivii tineri care apare prin inducerea unei fibrilatii ventriculare in urma unui impact toracic precordial care cade in fereastra de vulnerabilitate dinaintea varfului undei T. Sansele de supravietuire sunt mici,ele cresc cu cat defibrilarea este efectuata mai precoce.

No comments:

Post a Comment